TRIKOVI ZA UČENJE NOVIH REČI

Trikovi za učenje novih reči mogu da budu zanimljivi i maštoviti, ali su pre svega korisni kako da uspešno i efikasno učite. Učenje stranog jezika je proces koji kao i svaki novi proces učenja ume da bude zahtevan a na trenutke se kod nekih polaznika javlja i jezička anksioznost. Jezička anksioznost je najprostije rečeno povezana sa osećajem uznemirenosti i straha koji dovodi do smanjene sposobnosti polaznika da se opusti a samim tim i bolje i lakše usvoji novi jezik koji uči. Postoje razne tehnike kojima se ona redukuje i o njoj opširnije nekom drugom prilikom. Učenje jezika može biti zabavno a nikada nije loše poslužiti se sa par trikova u te svrhe.

U nastavku ćete naći primere zabavnih aktivnosti koje možete praktikovati u svom domu da bi obogatili vokabular novim rečima, motivisali sebe a pri tom se i zabavili.

trikovi za ucenje novih reci - slika

Šareni papiri

Svaku novu reč zapišite na manji papir ( šareni stiker papir je odlična alternativa) a zatim je ilustrujte. Ako ste na primer napisali reč koja označava fotelju, nacrtajte kako umete pored natpisa i crtež fotelje. Nije važno koliko je crtanje uspešno već da se zabavite, napišete pravilno reč a potom i glasno izgovorite. Papir zalepite za predmet koji predstavlja, u navedenom primeru papir se stavlja na fotelju. U narednih par dana ostavite takav raspored i s vremena na vreme proverite da li su svi papiri tu i tom prilikom izgovorite zadatu reč koja je napisana i ilustrovana. Zamolite nekog od ukućana ili prijatelja da vam rasporede stikere na pogrešne predmete a potom ih vi vratite na pravi predmet koji označavaju.

Tegla

Nakon svakog časa zapišite na papiriću po jednu novu reč koju ste naučili ili njih više. Reč pročitajte i izgovorite glasno. Izaberite neku kutiju ili običnu teglu i u nju ubacujte te papiriće. Svakog dana kada ste u prilici i setite se, zažmurite, izvucite papirić, pročitajte reč i naglas izgovorite njeno značenje odnosno prevod. Vremenom ćete se iznenaditi brojem prikupljenih reči.

Aktivnosti podležu improvizaciji i mašti, opšte su i uspeh varira. Njihov značaj je u motivisanju za daljim učenjem a motivacija je jedan od ključnih faktora u procesu usvajanja stranog jezika. Srećno!

Autor: prof. Marijana Nikolić

Možete pogledati i druge članke našeg bloga:

Smisao a i the u engleskom jeziku

Možete pogledati i interesantan video o trikovima da memorišete reči – kliknite ovde

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Scroll to Top