MAPE UMA I UČENJE JEZIKA

Tema ovog teksta su mape uma i njihova primena u učenju stranog jezika. Možda je nekom poznat pojam i upotreba takozvanih „mapa uma“, ali mi ćemo u ovom članku reći nešto više zbog onih kojima je ovo nov pojam. Dakle, mapa uma nije nikakva zamršena tehnika ili komplikovan metod kako možda zvuči. Prosto rečeno, „mape uma“ su metodičko i grafičko jednostavno rešenje kojim se informacije koje čujemo bolje klasifikuju i razmeštaju u našem mozgu tako da ih lakše zapamtimo. Nije tajna da je psihologija pokazala nizom eksperimenata da bolje pamtimo kada određeni pojam vezujemo asocijacijom za neku sliku ili već nešto nama upečatljivo. Mape uma se zasnivaju na vizuelnom pamćenju i asocijacijama. A kako?

Naime, mapa uma se bazira na strukturi gde je u centru glavni pojam a onda iz nje proizilaze srodni pojmovi koje pamtimo. Najčešće je porede sa stablom drveta iz kog izviru grane sa bočnim pojmovima. Na koji način ćemo to primeniti u jeziku? Uzežemo za primer pojam tj reč cvet .U centru jedne kružnice postavljamo crtež i napisanu reč cvet a onda iz nje proističu sve nove reči koje smo naučili a da su u vezi sa cvetom. To su mali, veliki, crven, žut, cvet u saksiji. Te pojmove ređamo oko centra.

mape uma - slika

Na taj način mi imamo vizuelni pregled pojma cvet i više pojmova tj reči koje vezujemo za cvet. Kada obnavljamo naučeno, pred nama je osnovni pojam FLOWER uz koji vezujemo BIG FLOWER, SMALL FLOWER, POT FLOWER, YELLOW FLOWER, RED FLOWER.

Ovo je najprostiji primer ali sve je na vašoj mašti i želji. Možete ubaciti pojmova koliko želite, a isto tako i različitih boja i oblika.

Autor: prof. Marijana Nikolić

Možete pogledati i druge članke našeg bloga:

Smisao a i the u engleskom jeziku

Možete pogledati i interesantan video o mapama uma – kliknite ovde

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Scroll to Top