Online kursevi programiranja

ONLINE KUSEVI PROGRAMIRANJA

Na ovoj stranici, kao budući programer, možete izabrati pravac u programiranju i pogledati koji su online kursevi programiranja ponuđeni. Ovaj tekst je samo uvod, ako želite da saznate cenu, popuste, fond časova i sl. to možete ako kliknete npr. na HTML i CSS kurs niže. Tu su i drugi online kursevi programiranja koje takođe možete pogledati. Primamo i polaznike iz inostranstva.

Online kursevi programiranja se prema pravcu mogu podeliti u: web programiranje i softver programiranje

WEB PROGRAMER I NAŠI ONLINE KURSEVI PROGRAMIRANJA

Web programiranje se jednostavno rečeno bavi dizajnom internet sajtova.

Neko ko želi da bude web programer, može da izabere frontend ili backend programiranje. Front-end online kursevi programiranja su: HTML i CSS i JavaScript, a back-end online kursevi programiranje: PHP, Java, C++, C# i Python.

Šta tačno znači frontend programer i backend programer?

Front-end programer je neko ko se u prevodu bavi prednjim programiranjem, a back-end programer se u  prevodu bavi pozadinskim programiranjem. Ako pogledate neke oglase poslodavaca videćete da oni traže frontend ili backend programere.

To ćemo vrlo jednostavno objasniti. Neko ko je korisnik i pretražuje internet, ako klikne na naziv nekog sajta može da vidi samo vizuelni deo sajta. Može da klikne na meni, na slike ili video na tom sajtu. To nazivamo front-end.

Međutim, korisnik ne može da pogleda kako sajt izgleda na serveru. Na serveru sajt je zapravo gomila nekih fajlova sa npr. .html i .php ekstenzijama koji se čuvaju na serveru. Serveri su moćni umreženi računari povezani internet kablovima i možete ih naći u svakom kutku sveta.

Sada kada znate šta je front-end i back-end, onda znate i šta je frontend i backend programer.

Front-end programer se bavi kreiranjem vizuelnog dela sajta, njegovim dizajnom, organizacijom i boljim korisničkim doživljajem tog sajta.

Backend programer se bavi bazama podataka, organizacijom ulaznih i izlaznih podataka i API. Npr. kada se korisnik registruje na sajtu i popuni svoje podatke, oni moraju biti sačuvani u bazi podataka, da bi korisnik mogao ponovo da se prijavi. Zatim, vlasniku sajta je potreban izveštaj o registrovanim korisnicima. Sve to pripada backend-u.

Internet sajtovima su potrebni i frontend i backend programeri da bi uspešno funkcionisali. 

Postoji još jedna razlika – front-end programski jezici se izvršavaju u vašem pretraživaču (google chrome) tj. koriste vaš računar, a back-end se izvršavaju na server računaru.

SOFTVER PROGRAMER I NAŠI ONLINE KURSEVI PROGRAMIRANJA

Softver programer pravi programe za desktop računare i mobilne uređaje kao što su tableti i mobilni telefoni. Tako je npr. popularni Microsoft office paket (Excel i Word) kreiran u programskom jeziku C++.

Isto tako programski jezici kao što su Java, Python, C++ i C# mogu da se koriste i za web programiranje i za softver programiranje, zato što su to jezici opšte namene.

za više informacija kliknite na kurs.
Online kursevi programiranja slika devojka sa mikrofonom
online kursevi programiranja slika devojka sa slušalicama

Online kursevi programiranja i online nastava generalno su postali veoma popularni.

Koje su prednosti:

  • Udobnost
  • Fleksibilnost
  • Lakši je individualni pristup predavača
  • Možete lako da pratite vežbe na ekranu predavača 
  • Ne morate da putujete i štedite vreme
  • Lakše se dogovaraju termini i ne zavise od slobodne učionice
online kursevi programiranja slika covek sa slušalicama

Kako postati programer?

Da bi ste postali programer ne morate da završite fakultet i učite četiri ili više godina. Ne morate da budete sjajan matematičar. Ne morate da budete inženjer.

Ono što je potrebno je da vladate elementarnom logikom, da budete radoznali, da imate potrebu za samoobrazovanjem, da se ne bojite izazova i problema i pre svega da volite da radite taj posao. Naši online kursevi programiranja trebaju samo da vam otvore vrata na tom putu.

IT sektor je poznat po tome da je vrlo dinamičan –  znanje se brzo unapređuje i promene se događaju brzinom kao nikada pre. Neko ko želi da bude pravi programer, prema tome, mora stalno da usavršava svoje znanje da prati nove trendove i da se brzo prilagođava novim uslovima.

Kada ste programer onda ste deo jedne globalne zajednice, koju karakteriše kreativnost i inovativnost. Putem raznih foruma i raznog besplatnog sadržaja možete saznati sve što vam je potrebno.

Naučiti programiranje više nije stvar novca, zato što su programski jezici postali platforme sa otvorenim kodom, tj. besplatni su, svako ih može koristiti, modifikovati i deliti bez da plaća neku naknadu za to. Zajednica programera sama unapređuje programske jezika i biblioteke i sarađuje na globalnom nivou zahvaljujući internetu. Naši kursevi programiranja vam mogu pomoći da brzo i lako zakoračite u svet programiranja.

Sada i dete u siromašnom kraju npr. Indije može da postane uspešan programer ili bogat preduzetnik, samo ukoliko ima pristup računaru i  internetu.

Imati karijeru u IT sektoru znači da vi birate odnosno vi možete da birate poslodavce, a ne samo oni vas. Isto tako biti programer znači biti visoko plaćen i cenjen stručnjak. 

Za razliku od drugih sektora u IT sektoru je veća potražnja za stručnjacima nego što je ponuda i zato su i zarade veće i zato nikada nećete biti bez posla.

Ukoliko želite više slobode i ne želite da radite za poslodavca na uobičajen način tj. da radite u kancelariji od 09h do 17h, onda možete da budete frilanser koji je plaćen po zadatku. Postoje platforme, kao što je Upwork, koje na globalnom nivou mogu da povežu poslodavce i frilansere.

Tehnoblok22 kursevi programiranja slika programera
Scroll to Top