Glagol to be u engleskom jeziku

Ako se setitite neke rečenice na engleskom verovatno će ta rečenica sadržati glagol “be”. “Be” se može prevesti kao postojati ili biti. Glagol “be” je nepravilan i ima 8 formi: be, am, is, are, was, were, being, been. Možete pogledati forme glagola “be” niže na slici.

glagol to be u engleskom jeziku

Glagol to be u engleskom jeziku je jedan od pomoćnih glagola (pored do, have, modal verbs). Funkcija pomoćnih glagola je da pruže dodatnu informaciju o glavnom glagolu. Pomoćni glagoli nekad mogu i sami da budu glavni glagoli kao npr. u rečenici “I am a teacher.”. Pomoćni glagoli sami po sebi nemaju značenje. Osnovna informacija koju pružaju je vreme, a takođe čine lakim obrazovanje negativnih i upitnih rečenica.

Kako glagol “be” pomaže da saznamo vreme o kojem se govori možemo videti u sledećem primeru. Ako kažete “I was happy.”, zahvaljujući formi “was” znamo da je reč o prošlom vremenu. Ako kažete “I am happy.” onda znamo da je reč o sadašnjem vremenu.

Isto tako, zahvaljujući glagolu “be” možemo postaviti pitanje, ako obrnemo redosled reči “Was I happy?” ili možemo da napišemo negativnu rečenicu “I was not happy” i u oba primera znamo o kom vremenu je reč.

Ako želite da saznate nešto više o glagolu “be” možete posetiti sledeću stranicu: https://grammar.collinsdictionary.com/easy-learning/how-do-you-use-the-verb-be-in-english

Ovo bi ukratko bilo osnovno objašnjenje za glagol be u engleskom jeziku. Nadamo se da će vam ovo biti od pomoći i da ćete sa ovim znanjem lakše nastaviti da izučavate engleski jezik.

Ukoliko ste zainteresovani za kurseve engleskog jezika možete posetiti našu stranicu: https://tehnoblok22.rs/kursevi/kursevi-engleskog/

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Scroll to Top