ONLINE kurs programiranja za osnovce – RADIONICA “napravi svoj sajt”

Cena: 10,000 dinara.

Besplatno: prva 3 časa su besplatna, posle toga odluka je na školarcima – nastavljaju ili ne;

Plaćanje za online kurs programiranja za osnovce: u dve jednake rate;

Grupa: 3-5 polaznika;

Fond casova: 24 školskih časova;

Vaš izbor: učenje u učionici (NBG, Milentija Popovića 32a) ili od kuće ( online );

Poklon uz online kurs programiranja za osnovce: top literatura – besplatne knjige na engleskom u pdf;

Sertifikat: na kraju uspešno završenog kursa;

Konstultacije: kako i šta posle završenog kursa;

Predznanje za online kurs programiranja za osnovce: nije potrebno, naši predavači će sve objasniti u toku kursa;

Ciljna grupa: za online kurs programiranja za osnovce su školarci koji žele pametno i korisno da iskoriste svoje slobodno vreme. Ovaj kurs je namenjen polaznicima koji pohađaju 5-8 razred osnovne škole, koji žele da nauče kako da samostalno izrađuju sajtove. Osnivač korporacije Automattic i kreator WordPress-a Matt Mullenweg nije bio mnogo stariji kada je pokrenuo nešto što će se pretvoriti u glavni alat za pravljenje sajtova na internetu – naime on je u to vreme bio tek brucoš. Za polaznike koji će kod sebe prepoznati talenat za programiranje i web dizajn, ovaj kurs može da bude prvi korak na putu da postanu uspešni i visoko plaćeni IT stručnjaci.

online kurs programiranja za osnovce kurs programiranja za osnovce
Matt Mullenweg iz mlađih dana
ONLINE KURS PROGRAMIRANJA ZA OSNOVCE – RADIONICA “NAPRAVI SVOJ SAJT” – UKRATKO

Internet sajtove možete praviti na više načina:

-Čistim kodiranjem pomoću programskih jezika HTML i CSS;

-Pomoću WordPress.com platforme gde možete praviti besplatne blog sajtove;

-Pomoću WordPress.org besplatnog softvera za pravljenje CMS sajtova (Content Management System tj. sistem za upravljanje sadržajem) koji se postavlja na server (hosting).

Školarci će naučiti sva tri načina kako mogu da naprave svoj sajt i možda će ih to iskustvo usmeriti da zakorače u svet programiranja i vremenom postanu traženi i visoko plaćeni stručnjaci. Online kurs programiranja za osnovce upravo može da posluži kao prvi korak na tom putu.

HTML I CSS su zanimljivi i laki za učenje računarski jezici kojima se najviše “govori” na internetu i obično predstavljaju prvi korak za ulazak u svet programiranja. Verovali ili ne poznavanje ovih jezika vam je dovoljno da napravite svoj sajt. HTML je “mark up” jezik tj. jezik za označavanje, a CSS je “stilski” jezik.

Naime to su jezici koje “razume” web pretraživač (browser). Zahvaljujući HTML i njegovim oznakama vaš browser zna npr. šta je paragraf, šta je osnovni tekst i šta je naslov. CSS mu pomaže da stvori lepu prezentaciju teksta sa stilom. Online kurs programiranja za osnovce treba da im pruži osnovna znanja o web developmentu koja će im omogućiti da samostalno kreiraju svoje sajtove ili u budućnosti sajtove za klijente.

WordPress.com je popularna besplatna blog platforma koja je kreirana u SAD, ali se koristi širom sveta. Statistika WordPress.com je impresivna: svakog meseca 409 miliona ljudi pogleda preko 20 milijardi stranica na WordPress.com i svakog meseca se objavi preko 70 miliona novih postova tj. članaka. Online kurs programiranja za osnovce će školarcima pružiti znanje kako da naprave svoj besplatan blog na WordPress.com.

WordPress.org nudi besplatni softver za pravljenje sajtova. Njihov softver je najpopularniji Content Management System tj. sistem za upravljanje sadržajem na internetu. Znanje koje pruža online kurs programiranja za osnovce omogućiće školarcima da naprave sajt kakav su zamislili, čak i bez znanje kodiranja i programskih jezike. Sajt mogu napraviti baš po svojoj meri kao što to čine i profesionalni web dizajneri.

Broj sajtova u svetu koji su kreirani WordPress.org softverom je zadivljujući – oko 64 miliona sajtova. Procentualno učešće WordPress sajtova na internetu širom sveta je 40%. WordPress je nezamenljiv kada su u pitanju mala i srednja preduzeća, pa prema tome svi koji žele da u budućnosti postanu web developeri pod obavezno moraju dobro da poznaju WordPress. Ono što je izuzetno važno je da je WordPress besplatni softver sa otvorenim kodom i da ima, prema SAD zakonima, GPL licencu (General Public License)- a to znači da je slobodno korišćenje, modifikovanje i distribuiranje WordPressa.

Za razliku od klasične nastave gde predavači prezentuju teorijsku osnovu, a učenici pasivno memorišu gradivo, online kurs programiranja za osnovce je baziran na praktičnim primerima tj. “case study”, dok je teorija u funkciji praktične primene. Za lako i brzo upijanje znanja važna je interakcija tj. međusobna komunikacija između polaznika i predavača i zato se nastava praktikuje u malim grupama 3-5 polaznika.

OKVIRNI SADRŽAJ ZA ONLINE KURS PROGRAMIRANJA ZA OSNOVCE- RADIONICA “NAPRAVI SVOJ SAJT”

PROGRAMSKI JEZICI HTML I CSS

 • Osnove HTML i CSS – Šta su HTML i CSS i kako ih koristimo?
 • Tagovi i HTML <!DOCTYPE> deklaracija (HEAD, TITLE, BODY)
 • Izgled sajta – pravljenje stranica
 • Zaglavlje, telo, sidebar, podnožje
 • Kreiranje stranice
 • CSS- upotreba
 • Ubacivanje slika
 • Povezivanje HTML i CSS
 • Tips and Trics
 • Pravljenje stranice

…i do kreiranja sajta što je krajnji cilj.

BESPLATNA BLOG PLATFORMA WORDPRESS.COM

 • Kako otvoriti besplatan nalog na WordPress.com
 • Upoznati opcije koje pruža komandna tabla
 • Pretraga tema, izbor, instaliranje i korišćenje
 • Podešavanja vezana za sadržaj – struktura sajta, stranice, članci, audio i video materijal
 • Rad sa alatima i dodacima (plugin)
 • Kreiranje postova tj. blog članaka

…i do kreiranja sajta što je krajnji cilj.

SOFTVER WORDPRESS.ORG

 • Instalacije WordPress-a i upper softvera koji je neophodan
 • Korišćenje WordPress-a, komandna tabla i podešavanja
 • Istraživanje WordPress tema, njihovo korišćenje, instaliranje…
 • Upotreba WordPress alata, dodataka…
 • Kreiranje sadržaja, članaka…

…i do kreiranja sajta što je krajnji cilj.

ŽELITE DA UPIŠETE ONLINE KURS PROGRAMIRANJA ZA OSNOVCE?

NAPIŠITE NAM:

kurs programiranja za decu wordpress i woocommerce kurs, wordpress logo, wordpress icon
WordPress logo

KRATKA ISTORIJA WORDPRESS -a

Prema službenom WordPress Kodeksu, WordPress je službeni naslednik alata za blogovanje koji je razvio francuski programer Michel Valdrighi pod nazivom b2 / cafelog, a koji je pokrenut 2001-2002. Valdrighi je prestao razvijati b2, što je moglo biti mesto gde se priča završava , međutim, u januaru 2003 Matt Mullenweg, brucoš koji je koristio b2 softver za blogove kako bi objavio fotografije sa putovanja u Vašington, napisao je na svom blogu da bi bio spreman stvoriti nastavak projekta, što je upravo i učinio zajedno sa momkom po imenu Mike Little (koji sada vodi kompaniju za web razvoj pod imenom Zed1).

Mullenweg i Little objavili su prvu verziju WordPressa u maju 2003.

Prva verzija WordPressa koja je imala mogućnost dodataka (nezavisno razvijeni programi kroz koje se mogu dodati nove funkcije / mogućnosti) bila je verzija 1.2, objavljena u maju 2004., a u februaru 2005. dodali su teme (skup datoteka koje se oslanjaju na funkcije / mogućnosti WordPress back-end-a kako bi se u osnovi stvorili vidljivi front-end izgled i dizajn web stranice), od kojih su mnoge stvorili (i još uvek to rade) korisnici WordPressa.

Prema Mullenwegovoj Wikipedia stranici, verzija 1.5, objavljena u februaru 2005., primila je preko 900.000 preuzimanja.

Izdana 2007. godine, verzija 2.1 donijela je novi korisnički interfejs, automatsko spremanje i proveru pravopisa. Widgeti, poboljšana atom feed različita optimizacija brzine uskoro su usledile, a već 2009 WordPress se mogao pohvaliti automatskim nadogradnjama, ugrađenom instalacijom dodataka, lepljivim postovima, kao i novim API-jem, upravljanjem skupom podataka i ugrađenom dokumentacijom.

Prilagođeni tipovi postova, dodatno prilagođeno upravljanje izbornikom, novi API-ji za prilagođena zaglavlja i prilagođene pozadine, uvedeni su 2010. godine, kao i mogućnost upravljanja više web lokacija (funkcija koja se naziva MultiSite).

Od tada smo vidjeli formate postova, administratorsku traku, uvodne poruke dobrodošlice, novi alat za prilagođavanje tema i preglednik tema, potpuno preuređeni upravitelj medija i još mnogo toga …

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Scroll to Top